Igor Armaş “De fiecare dată voi veni la baza Zimbru ca la mine acasă”
Cel mai bun fundaş al sezonului 2008-2009, conform sondajului realizat pe siteul nostru, a devenit Igor Armaş, care deja de mai bine de jumate de an evoluează pentru echipa seudeză Hammarby. În dialogul purtat cu Igor Armaş am fost curioşi de a vedea cum decurge cariera acestuia în Suedia dar şi să-i transmitem felicitări pentru că a fost desemnat de microbişti cel mai bun fundaş. Vreau să spun că mai întîi de toate apreciez nota acordată mie de suporterii unei formaţii la care am crescut şi care vor rămîne în sufletul meu pentru totdeauna. Aş putea spune că sezonul trecut a fost unul reuşit pentru mine. Am avut o evoluţie bună cu Zimbru, am fost convocat la naţională şi treptat titularizat. La începutul sezonului am trecut într-un campionat mai puternic-Suedia. Joc întro echipă destul de puternică şi am toate şanselel să progresez.
-Ce reprezintă în sine formaţia Hammarby?-Este un club care poartă denumirea unei regiuni din Suedia şi are sub aripa sa mai multe chipe din diverse discipline. A fost fondat în 1897 şi se consideră unul din cel mai longeviv club din Suedia. În 2001 Hammarby a devenit campioana naţională, de două ori a căştigat cupa, de foarte multe ori a urcat pe podiumul campionatului iar în 2007 a fost una din căştigătoarea Cupei Intertoto. Clubul are propriul stadion+cu o capacitate de 15000 de locuri şi un complex sportiv micuţ. La moment formaţia este pe poziţia a 13-a. Dar eu păstrez speranţa că vom avea posibilitatea de a redresa situaţia în clasament.
Cum te-ai adaptat ?- Foarte bine. Echipa îmi închiriază un apartament aproape de bază. Mi-a oferit şi automobil dar eu am renunţat. În primul rînd nu cunosc atît de bine oraşul şi în al doilea rănd primesc plăcere chiar şi atunci cînd mă plimb pe jos sau cînd am posibilitatea să stau în compania colegilor mei.
-Ai reuşit să-ţi faci prieteni?Da sigur, cu Haris Laitinen, care a evoluat pentru echipa de tineret a Suediei, Nathan Polson din Africa de Sud. Ne-am făcut prieteni practic din start.Primele două săptămîni am trăit în hotel, Nathan mi-a propus să facem o plimbare. Am privit cîteva meciuri de fotbal la el iar de atunci suntem în relaţii foarte bune.
-Limba pe care o vorbesc este o problemă pentru tine?În principiu vorbim în engleză. Învăţ şi suedeza un pic.
-În oraş mergi des?- Doar cînd am timp, nu renunţ la o asemenea plăcere. În deosebi îmi place partea istorică a oraşului, pe malul Marăă Baltice. În Hammarby îmi place zona Soderman, acolo este un parc frumos, multe terase. Stokholm este şi el un oraş verde, frumos dar Chişinăul rămîne în sufletul meu.
-Ai întîlnit concetăţeni de-ai noştri pe acolo?M-am întîlnit cu destui, chiar la ambasada Moldovei din Suedia am vazut mulţi. În Suedia trăesc în jur de 300 de moldoveni-în principiu sunt studenţi. Au venit şi cîteva scrisori la echipa Hammarby de la cîţiva concetăţeni de-ai noştri. Cu unul din autorii acelei scrisori, Alexandru eu m-am împrietenit. Îmi scria ceva de genul că dacă vreau să mai discut în limba natală să îl sun şi vom dialoga. Alexandru a venit de îndată şi am mers la el acasă. El îşi face studiile în Suedia. A fost chiar plăcut acel moment.
- Mai sunt fotbalişti moldoveni în Suedia?Da sigur, Adrian Negai, care a evoluat anterior pentru Zimbru, joacă acum în divizia a 3-a şi Petru Racu evoluează la Norceping, luptă pentru promovare în prima ligă suedeză. Adevărul este că am discutat pînă acum doar la telefon
-Să sperăm că interesul faţă de fotbaliştii moldoveni va creşte în Suedia. - Ne vom strădu. Campionatul suedez este cu mult peste cel din Moldova. Aici joacă mulţi fotbalişti de clasă, altă viteză, atmosfera pe stadion este absolut fantastică. Am discutat cu mai mulţi suproteri de la Hammarby şu le-am reamintit că Zimbru a eliminat-o pe Geteborg din Cupa UEFA, ei au fost suprinşi.
- Care sunt obiectivele lui Hammarby pentru sezonul viitor?Din cîte am înţeles aici nu prea se pune obiective mari pentru perioada imediat următoare- de a lua campionatul sau a cîştiga cupa, dar avem ca obiectiv sau să nu retrogradăm.Toate echipele evoluează pentru a căştiga fiecare partidă. La sfîrşit de sezon se uită lumea pe tabelă şi încep să vadă care este situaţia, să analizeze.
- Cine antrenează echipa Hammarby?Toni Gustafson, are 34 de ani, este considerat unul din cei mai tineri antrenori din prima ligă. Se supără dacă te adreseză cu apelativul-dstră. Încearcă să fie la acelaşi nivel cu jucătorii. Dar dacă cineva nu respectă indicaţiile poate trece imediat şi la o altă tonalitate de dialog.
- Ce are el specific la antrenamente?Antrenamentele sunt scurte-maximum 1 oră şi 15 minute dar foarte intensive. Se acordă o atenţie deosebită jocului aerian.
-Care sunt relaţiile cu el?- O relaţie de muncă. El are încredere în mine, joc permanent în primul unsprezece. Totul a început în partida cu Erebru căştigat de noi cu 1-0 iar eu am marcat practic golul victoriei. Din 111 partide eu am scăpat doar un singur meci, cu Halmstad. Am avut parte de o mică accidentare. Cînd căpitanul nostru a fost accidentat Gustafson mi-a încredinţat mie banderola. La antrenamente m-a dat drept exemplu pentru colegi, spunînd că o asemenea atitudine faţă de fotbal are trebui să o aibă fiecare.
-Ce partide ţi-au reuşit cel mai mult?Cu Malme şi Brommapokarn. În ambele partide am învins cu 1-0, am fost declarat cel mai bun jucător de la Hammarby. Am primit un ceas şi un monitor drept cadou. A fost foarte plăcut.
-Care este atmosfera de pe stadion?- La stadion vin aproximativ 10000 de oameni. La meciurile cu Malme şi Gefle tribunele au fost pline pînă la refuz. Aici suporterii sunt acel al 12-a jucător pe teren.
-Vei jucă în partida următoare?Cred că da. Pe 28 mai jucăm în deplasare cu AIK, în Suedia acesta este considerat derby de frunte. Vom evolua pe stadionul Rosunda avînd o capacitate de 36 de mii de locuri, cred cp va fi plin. Meciurile cu această echipă sunt caracterizate ca fiind extrem de imprevizibile.
- Multa baftă!Şi spre sfîrşit vreau să te întreb despre Zimbru. Bănuiesc că urmăreşti evoluţia echipei galben-verzilor, cum ar fi să apreciez comparativ cu jocul din sezonul trecut?Prima parte a campionatului a fost una reuşită. În iarnă au venit acele modificări, cu o echipă atît de tînără calitatea jocului a avut de suferit. Dar spre sfîrşit băieţii şi-au demonstrat caracterul şi au forţat evoluţii mai bune. Păcat că nu au fost printre cei medaliaţi. Dar este bine că le-a revenit încrederea.
-Ce ai vrea să-i urez echipei Zimbru dar şi suporterilor în sezonul viitor?-Sper că problema vizavi de evoluţia în cupele europene se va hotărî pozitiv. Băieţii sunt tineri şi vor încerca să acumuleze cît mai multă experienţă şi încredere în forţe proprii. Vreau să le mulţumesc celor de la Zimbru că mi-a oferit condiţii ca să ajung un adevărat profesionist. Voi veni mereu la baza Zimbru cu zîmbetul pe faţă ca la mine acasă.